Gallery


Ponašanje ptica Empty
IZLOŽBA PTICA BANJA LUKA
Izložba ptica u Banja Luci (Mejdan) Održaće se 28.11.2012
Latest topics
» hartz roler kanarinci
Ponašanje ptica EmptySat Jan 03, 2015 11:38 am by aussieroller

» Pozdrav iz Novog Sada
Ponašanje ptica EmptySat Jan 03, 2015 11:34 am by aussieroller

» PJEV STIGLICA
Ponašanje ptica EmptyWed May 14, 2014 5:12 pm by Laba

» Pozdrav Narode :)
Ponašanje ptica EmptyTue Nov 26, 2013 7:57 pm by vuk

» Pozdrav svima,HITNO potrebni malinoi iz BL
Ponašanje ptica EmptyTue Nov 19, 2013 10:00 pm by Admin

»  CORYDORAS TRILINEATUS
Ponašanje ptica EmptyTue Mar 19, 2013 7:08 pm by elez70

»  KSIFOFORUS
Ponašanje ptica EmptyTue Mar 19, 2013 7:06 pm by elez70

»  ZLATNI SIRIJSKI HRČAK
Ponašanje ptica EmptyTue Mar 19, 2013 7:00 pm by elez70

» Rozenkolis (Agapornis Roseicollis)
Ponašanje ptica EmptySun Mar 17, 2013 11:10 am by Parrotworld

PET SHOP
PET SHOP

USTEDA HRANE 50%
usteda hrane

add me fast
Ponašanje ptica Amf_300x250

Ponašanje ptica

Go down

Ponašanje ptica Empty Ponašanje ptica

Post  elez70 on Fri Oct 26, 2012 7:51 am

Kod većine ptica je izražen nagon za zajedničkim , tj.društvenim životom.Međusobno dobro komuniciraju i okupljaju se u jata i kolonije .Mnoge ptice su domestificirane , neke vrste spašene od istrijebljenja, a nekih vrsta ima više kod uzgajivača nego u prirodi.Zbog stalnog kontakta s njima i praćenja njihovog života u avikulturi tj. uzagajanja u zarobljeništvu, dobro je da se upoznamo s nekim navikama i primjerima ponašanja primjećenih kod njiih.Kao i ljudi i ptice svojim ponašanjem pokazuju svoj osjećaj i to se može primjetiti ukoliko imamo malo više vremena za posmatranje. Samim tim znat će mo u kakvom nam je stanju neka ptica.
SPAVANJE:
Stav za spavanje: amadine kao i ptice pjevačice uvuku glavu između ramena prema nazad postave je ispod krila.Nekada i dignu jednu nogu tako da spavaju na jednoj nozi.U nozi ima jedan mišić koji to regulira poput mehanizma da ptica ne padne.
U normalnim uvjetima ptica ne spava po danu. Ako primjetimo da ptica spava po danu treba obratiti pažnju i utvrditi uzroke i vidjeti da nije bolesna.
Ženka u periodu razmnožavanja spava u gnijezdu, dok mužjak spava na ulazu u gnijezdu na najbližoj prečki.Često možemo vidjeti da više mladih spava u jednom gnijezdu.Muškat zebe, ringel astrilde i dorna astrilda spavaju u grupi.Zna se desiti da u jedno gnijezdo uđe i do 17 muškat zeba.
UPLAŠENOST:
Ptica stoji na prečki izduženog tijela i okreće glavu na sve strane oko sebe tražeći da ulovi pogledom uzrok svog straha.Bolesna ptica sjedi nakostriješena na štapiću najčešće sa zatvorenim očima, dok uplašena ptica pokušava u volijeri ili kavezu letjeti i pokušava se izdići što više da bude što tanja. Ona nastoji da bude manje primjetna, a zatim bježi u neki kut.
ZADOVOLJNA PTICA:
Leprša tamo, ovamo ili sjedi udobno na štapiću.
TJELESNA NJEGA:
Za mnoge ptice je perje životno potrebno, zato što zadržava toplotu, te štiti od fizičkih i kemijskih utjecaja. To se provodi kroz dnevnu njegu kljunom i nožnim prstima. Velika krilna i repna pera se čiste i ravnaju i neka duga pera izvuku kljunom, a mala pera budu očišćena kljunom. Pošto ptice, obraze, tjeme i zadnji dio vrata ne mogu dohvatiti kljunom onda se prstima češkaju po tom mjestu.Dignu jednu nogu, a suprotnim krilom se podboče i održavaju ravnotežu.
elez70
elez70
Admin

Posts : 66
Join date : 2012-09-22
Age : 49
Location : Bihać

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum