Gallery


MALI ALEKSANDAR (Psittacula Krameri) Empty
IZLOŽBA PTICA BANJA LUKA
Izložba ptica u Banja Luci (Mejdan) Održaće se 28.11.2012
Latest topics
» hartz roler kanarinci
MALI ALEKSANDAR (Psittacula Krameri) EmptySat Jan 03, 2015 11:38 am by aussieroller

» Pozdrav iz Novog Sada
MALI ALEKSANDAR (Psittacula Krameri) EmptySat Jan 03, 2015 11:34 am by aussieroller

» PJEV STIGLICA
MALI ALEKSANDAR (Psittacula Krameri) EmptyWed May 14, 2014 5:12 pm by Laba

» Pozdrav Narode :)
MALI ALEKSANDAR (Psittacula Krameri) EmptyTue Nov 26, 2013 7:57 pm by vuk

» Pozdrav svima,HITNO potrebni malinoi iz BL
MALI ALEKSANDAR (Psittacula Krameri) EmptyTue Nov 19, 2013 10:00 pm by Admin

»  CORYDORAS TRILINEATUS
MALI ALEKSANDAR (Psittacula Krameri) EmptyTue Mar 19, 2013 7:08 pm by elez70

»  KSIFOFORUS
MALI ALEKSANDAR (Psittacula Krameri) EmptyTue Mar 19, 2013 7:06 pm by elez70

»  ZLATNI SIRIJSKI HRČAK
MALI ALEKSANDAR (Psittacula Krameri) EmptyTue Mar 19, 2013 7:00 pm by elez70

» Rozenkolis (Agapornis Roseicollis)
MALI ALEKSANDAR (Psittacula Krameri) EmptySun Mar 17, 2013 11:10 am by Parrotworld

PET SHOP
PET SHOP

USTEDA HRANE 50%
usteda hrane

add me fast
MALI ALEKSANDAR (Psittacula Krameri) Amf_300x250

MALI ALEKSANDAR (Psittacula Krameri)

Go down

MALI ALEKSANDAR (Psittacula Krameri) Empty MALI ALEKSANDAR (Psittacula Krameri)

Post  mire90 on Fri Feb 24, 2012 7:31 pm

MALI ALEKSANDAR (Psittacula Krameri) Mali%20Aleksandar%205%20v

Po rasprostranjenosti od svih vrsta srednjh papagaja, izuzimajući nimfu, mali aleksandar spada u teritorijalno najrasprostranjeniju vrstu papagaja. Njegova prirodna prebivailšta prostiru se kako na afričkom, tako na azijskom kontinentu, pa ih srećemo u centralnoj istoč. Africi, Egiptu, Mauricijusu, Zanzibaru, Omanu, Kuvajtu, Iraku, Iranu, Indiji, Indokini, jugoistočnoj Kini.
Veličina ovih papagaja kreće se od 40-42cm. Osnovna boja im je zelena sa svetlije zelenim grudima i karakterističnim crvenim kljunom. Mužjak se od ženke razlikuje po crveno-crnom okovratnom prstenu koji dobija tek posle dve godine starosti, kada ova vrsta papagaja i postaje polno zrela. Inače pol mladih ptica je veoma teško razlikovati jer su bukvalno identične.Genetskim radom dobijeno je puno različitih mutacija. Žuta(lutino), plava, bela(albino), siva, oliva, svetlo plava, cimetna, pa, u poslednje vreme plava sa belom glavom, bela sa plavom glavom, bela sa plavom glavom i zelenim repom su neke od mutacija koje srećemo u volijerama odgajivača.
Mali aleksandar je najčešće čuvana vrsta iz roda Psittacula. Krajnje je graciozan, nije preterano zahtevan u pogledu ishrane i prednost je u prilično lakom parenju i odgajivanju mladih.U dosta dubokim dupljama dreća ženka polaže 3-5 belih jaja veličine 24x30mm i leži na njima naredna 22 dana. Nakon šest nedelja od izleganja, mladi će napustiti gnezdo, već poprilično oformljeni i operjali, sa nešto kraćim repom, koji će vremenom dostići punu dužinu. Ostaju sa roditeljima još 4-5 nedelja učeći da jedu i stičući letačko znanje.
Nekoliko godina unazad primećena su čitava jata od stotinak jedinki u migracionom letu nad Engleskom, pa je vrlo verovatno da će se ova vrsta papagaja naseliti i po Evropi u sledećem vremenskom periodu.
Kao kućni ljubimac, mali aleksandar je veoma zahvalan. Radoznao je, inteligentan i krajnje graciozan. Zahvaljujući svom intelektu, uz rad, može se postići i njihovo oponašanje govora čiji fond iznosi i po nekoliko stotina reči, a znajući da se u ljudskom, svakodnevnom govoru koristi oko osam stotina reči, prosudite sami o kakvom papagaju je rijec.
Hrani se zrnevljem suncokreta, prosa, ovsa, svetlog semena, američkog i sirka šećerca, konoplje, kao i kukuruzom kokičarem uz dodatak voća-jabuke, i povrća-šargarepe, spanaća, paprike sa semenom i drškom, krastavca i posebno listom maslačka, peršunom, što mu predstavlja posebnu poslasticu. Kupus i povrće iz te porodice treba izbegavati jer postoji mogućnost dobijanja proliva, što u dužem periodu može da izazove i tragičan ishod.

Iz svega priloženog, a kao dugogodišnji i iskusan odgajivač, toplo vam preporučujem ''Aleksandra'' kao veoma atraktivnog i dragog kućnog ljubimca, pod uslovom da mu kavez bude odgovarajući, da se pridržavate uputstva o ishrani kako bi ptica doživela svoju prirodnu staros, a koja iznosi oko četrdesetak godina.
mire90
mire90

Posts : 13
Join date : 2012-02-24
Age : 28
Location : Brcko

View user profile http://papige-brcko.webs.com/

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum