Gallery


Molly ( zivorotka) Empty
IZLOŽBA PTICA BANJA LUKA
Izložba ptica u Banja Luci (Mejdan) Održaće se 28.11.2012
Latest topics
» hartz roler kanarinci
Molly ( zivorotka) EmptySat Jan 03, 2015 11:38 am by aussieroller

» Pozdrav iz Novog Sada
Molly ( zivorotka) EmptySat Jan 03, 2015 11:34 am by aussieroller

» PJEV STIGLICA
Molly ( zivorotka) EmptyWed May 14, 2014 5:12 pm by Laba

» Pozdrav Narode :)
Molly ( zivorotka) EmptyTue Nov 26, 2013 7:57 pm by vuk

» Pozdrav svima,HITNO potrebni malinoi iz BL
Molly ( zivorotka) EmptyTue Nov 19, 2013 10:00 pm by Admin

»  CORYDORAS TRILINEATUS
Molly ( zivorotka) EmptyTue Mar 19, 2013 7:08 pm by elez70

»  KSIFOFORUS
Molly ( zivorotka) EmptyTue Mar 19, 2013 7:06 pm by elez70

»  ZLATNI SIRIJSKI HRČAK
Molly ( zivorotka) EmptyTue Mar 19, 2013 7:00 pm by elez70

» Rozenkolis (Agapornis Roseicollis)
Molly ( zivorotka) EmptySun Mar 17, 2013 11:10 am by Parrotworld

PET SHOP
PET SHOP

USTEDA HRANE 50%
usteda hrane

add me fast
Molly ( zivorotka) Amf_300x250

Molly ( zivorotka)

Go down

Molly ( zivorotka) Empty Molly ( zivorotka)

Post  mire90 on Fri Feb 24, 2012 12:47 pm

Molly ( zivorotka) Black_Molly

Poecilia sphenops - molly

Vrsta ribice MOLLY spada u porodicu živorotki, porodicu koja rađa žive potomke, a ne izbacuje ikru... Ova vrsta obuhvaća više rodova, kao što su: black molly, baloon molly, gold molly, dalmatin molly, dugoperajni molly zvani „velifera“, silver molly, albino molly (najčešće možemo sresti albino molly, kao potomke black molly), i lyretail molly (sve navedene vrste mogu biti lyretail, a mogu biti i sa običnim repom).
Jedan primjer, gold molly, lyretail silver molly i dugoperajni ili velifera molly- jedan interesantan podatak je taj, da ova vrsta ne postoji slobodna u prirodi, nego je dobivena selekcijom određenih riba (za sad nisam siguran koje, ali mislim da su selekcionirani od guppyja, jer se često pare sa njima, a ženke dosta liče na ženke guppyja). Mogu se držati na temperaturi od 23 do 28 stupnjeva celzijevih, ali najpreporučljivije ih je držati na 25 stupnjeva.

Od hrane jedu sve, od žive hrane do listića, poparene zelene salate, spiruline itd.
Ova vrsta je poznata kao dobar tamanitelj algi, ali ipak se ne uzgaja kao algar, jer ne jede alge po staklu nego samo čisti biljke. Vole jako zabiljen akvarij, jer vole da se provlače između listova.
Ove ribe nisu teritorijalne, te se može držati više od 5 jedinki zajedno. Ponekad će se dogoditi da imamo sukob između 2 mužjaka oko ženki, ali tada se oni ne tuku, nego jedan mužjak samo otjera drugog tako što se zalete jedan na drugoga, a ovaj slabiji samo ode od ženke i to je sve... Relativno su otporni na bolesti, ja osobno nemam iskustva da su mi ugibali od iste, ali se nekad zna pojaviti bolest zvana ICH.

Mužjaci su manji od ženki, svega 3-4 cm, a ženke mogu narasti i do 7 cm, stoga se ne preporučuje držati ih u akvarijima manjim od 40 litara. Mužjaci se razlikuju od ženki takodjer i po tome što imaju GONOPODIUM. To je naime, poput kakve igle modificirana analna peraja, koja se sastoji od nekoliko stotina cjevčica, koje služe za parenje. Ženka tu peraju nema i obična je, dakle, zaobljena

Molly se lako razmnožava, jer ženka u prosjeku svakih 20-30 dana okoti od 10 do 90 mališana, koji prvih nekoliko minuta, a neki čak i nekoliko sati, budu na dnu, pa se tek onda počnu penjati na površinu kako bi uhvatili zrak da napune svoje zračne mjehure Zato se preporučuje da akvarij ili kotilica ne bude viši/a od 30 cm, kako se male ribice ne bi umorile plivajući gore dolje, te od umora čak i uginule, a ako ne uspiju uhvatiti zrak na vrijeme, mogu čak biti trajno onesposobljene plivati normalno.
Možemo ih razmnožava u dobro zabiljenom matičnom akvariju, u kojem će se mladi moći kriti od majke kojoj nije mrsko da „zamezi“ par mališana, ili ako želimo sačuvati što veći broj mladih, možemo duzeti plastičnu kotilicu, te odvojiti ženku pred sam okot. Ženku pred okot možemo prepoznati na sljedeći način:
- ženka se krije od ostalih riba (najčešće u sjenovita mjesta, ispod listova anubiasa, ili nekog panja gdje se može zavući, ili u rogolist),
- ženka dobije „četvrtast“ oblik tijela (kada se napravi blago rečeno „pravi“ ugao, a kut tog ugla formira ženkin analni otvor),
- ženka dobije izrazito bijel analni otvor (kod svjetlijih boja kao sto su crvena, žuta, ili narančasta, to je malo teže za primijetiti jer nijanse boja su slične, a dok je kod tamnobojnih riba to je veoma lako za primijetiti, ali samo da se zna, one i inače imaju na tom mjestu bijelu točku, ali samo za vrijeme okota ta se točka udvostruči, ili čak utrostruči),
- ženka se počne uvijati kao da se isteže (time potiskuje malce da izađu napolje) i na kraju izlaze mališani

Zanimljivo kod svih živorotki, pa tako i kod molly-ja je to, da što je ženka starija izbacuje više mladunaca, ali isto tako, što ih više izađe, to sporije rastu Tako ja u principu, koristim ribe za razmnožavanje maksimalno ; 7 puta pustim da se okoti, te je onda prodajem, ili poklanjam.

Moj savjet je da počnete samo sa 1 mužjakom i 2 ženke, ili ako želite biti sigurniji, 2 mužjaka na minimalno 3 ženke, kako bi uvijek jedna od njih mogla da se odmara, jer su molly-ji pravi napaljenci, tako da će mužjak uvijek juriti jednu ženkicu.
Mlađ prvi dan nije potrebno uopće hraniti, jer imaju žumanjčanu vrećicu koja im može potrajat oko 32 sata od trenutka kad se okote. Možemo ih hraniti sa hranom za odrasle ribe, koju prethodno dobro izmrvimo između prstiju i onda damo mladji, a možemo i kupiti hranu koja je već prethodno namijenjena samo za mlade ribe.

Potrebno je s vremena na vrijeme dodati novog mužjaka ili ženku, a da nisu u krvnom srodstvu, kako bi se malo osvježila krv u akvariju. Čak bi bilo poželjno da, kad se ribe kupuju, da se kupe iz različitih pet shopova, kako bi bar odmah na početku imali MIX krv, jer se često u pet shopovima prodaju ribe koje su u rodu.
mire90
mire90

Posts : 13
Join date : 2012-02-24
Age : 28
Location : Brcko

View user profile http://papige-brcko.webs.com/

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum