Gallery


NIMFA (Nymphicus Hollandicus) Empty
IZLOŽBA PTICA BANJA LUKA
Izložba ptica u Banja Luci (Mejdan) Održaće se 28.11.2012
Latest topics
» hartz roler kanarinci
NIMFA (Nymphicus Hollandicus) EmptySat Jan 03, 2015 11:38 am by aussieroller

» Pozdrav iz Novog Sada
NIMFA (Nymphicus Hollandicus) EmptySat Jan 03, 2015 11:34 am by aussieroller

» PJEV STIGLICA
NIMFA (Nymphicus Hollandicus) EmptyWed May 14, 2014 5:12 pm by Laba

» Pozdrav Narode :)
NIMFA (Nymphicus Hollandicus) EmptyTue Nov 26, 2013 7:57 pm by vuk

» Pozdrav svima,HITNO potrebni malinoi iz BL
NIMFA (Nymphicus Hollandicus) EmptyTue Nov 19, 2013 10:00 pm by Admin

»  CORYDORAS TRILINEATUS
NIMFA (Nymphicus Hollandicus) EmptyTue Mar 19, 2013 7:08 pm by elez70

»  KSIFOFORUS
NIMFA (Nymphicus Hollandicus) EmptyTue Mar 19, 2013 7:06 pm by elez70

»  ZLATNI SIRIJSKI HRČAK
NIMFA (Nymphicus Hollandicus) EmptyTue Mar 19, 2013 7:00 pm by elez70

» Rozenkolis (Agapornis Roseicollis)
NIMFA (Nymphicus Hollandicus) EmptySun Mar 17, 2013 11:10 am by Parrotworld

PET SHOP
PET SHOP

USTEDA HRANE 50%
usteda hrane

add me fast
NIMFA (Nymphicus Hollandicus) Amf_300x250

NIMFA (Nymphicus Hollandicus)

Go down

NIMFA (Nymphicus Hollandicus) Empty NIMFA (Nymphicus Hollandicus)

Post  mire90 on Fri Feb 24, 2012 12:18 pm

Ova, kod nas veoma poznata i kao kućni ljubimac, vrlo rasprostranjena vrsta papagaja, naseljava otvorene stepe i savane širom Australije. Čak je i u svojoj postojbini, posle tigrica, najpopularniji papagaj. Živi u jatima, a tako se i pari, s tim što već formirani parovi brižno čuvaju prostor oko svog gnezda, koje je uglavnom napravljeno u dupljama drveća.
Osnovna i jedina boja ovih papagaja u prirodi je tamno siva sa nešto svetlijim grudima i belim perima po obodu krila, žuto-sivom ćubom i crvenim obrazima. Mužjak se razlikuje od ženke samo po tome što mu je veći deo glave, isključujući potiljak, žut, dok je glava ženke uglavnom cela svetlo sive boje, a intenzitet crvenila na obrazima je nešto slabiji što je uslovljeno sivom pozadinom same glave. Polno sazrevaju posle osam meseci, a po parenju ženka snese od 4-7 belih jaja, na kojima leži 21 dan. Po izleganju, mladi ptići ostaju u gnezdu 4-5 nedelja, da bi po izletanju ostali uz roditelje još 3-4 nedelje posle čega se osamostaljuju i nastavljaju život u svom jatu.
Hrane se semenjem prosa, ovsa, suncokreta, svetlog semena, sirka šećerca, američkog sirka i konopljom uz dosta voća, povrća i zeleniša. Od povrća treba davati šargarepu isečenu na kolutove ili rendanu pošto ova vrsta papagaja ne jede nogom, već samo kljuca, spanać, listove maslačka, grančice peršuna, seme neljute paprike, krastavac, dok salatu treba izbegavati zbog mogućeg proliva, a kupus i njemu srodno povrće ne treba davati nikada zbog izuzetno teške svarljivosti, iako bi ga ptice jele.
Kao kućni ljubimac nimfa je veoma pripitomljiva i u tom smislu zahvalna ptica. Voli da se mazi češkanjem po glavi iza ćube i u predelu ušiju što je naročito izraženo kod ženki, dok je mužjak oholiji, ali zato ima lepše oglašavanje. Bez obzira na pol lako uče da oponašaju različite zvuke i zvižduke, pa čak i čitave melodije. Naravno, uz malo više rada naučiće da oponaša i izvestan broj reči, što u svakom slučaju zavisi od vlasnika ovog kućnog ljubimca imajući u vidu životni vek nimfe koji je optimalno oko 20 godina. Kavez u kojem se drži ptica ne sme da bude mali, jer ipak je reč o papagaju čija je veličina oko 30-40cm, pa mu treba omogućiti nesmetano kretanje s'obzirom na prilično dugačak rep. U svakom slučaju posle dvadesetak dana papagaja treba puštati po stanu da slobodno leti uz obavezne zavese na prozorima, kako se ptica ne bi povredila, jer ne vide staklo. Posle izvesnog vremena kad se adaptira na prostor i privikne na glasove ukućana, treba očekivati da doleće na sto, rame, glavu i da jede iz ruke ili usta.
Važno je još napomenuti da pored njene osnovne sive boje, kakva je u prirodi, postoji čitav niz mutacija, pa je tako genetskim putem dobijena perlasta ili kovna nimfa, izabel-boje bele kafe, harlekin-bela sa sivim krilima, šarene sivo-bele, žute, a još 1959.godine je u Americi, tačnije u Kaliforniji dobijena i čisto bela nimfa. Sa genetikom se išlo još i dalje, pa je posle višegodišnjeg rada naučnika dobijena i takozvana recesivna nimfa, koja se od obične razlikuje po tome što nema uopšte crvene obraze, već joj je glava jednobojna. Kao i kod običnih nimfi, tako su i kod recesivnih dobijene sve pomenute mutacije.
Zbog ćube koju ovaj papagaj ima, neki ga svrstavaju u najmanjeg kakadua, jer su kakadui jedini ćubasti papgaji, dok su drugi protiv bilo kakve sličnosti, izuzev vizuelne, sa ovim rodom papagaja.
Bilo kako bilo, nimfa spada u veoma rasprostranjenog, privrženog i omiljenog srednjeg papagaja, pogotovo ako se uzme u obzir njena veoma pristupačna cena i ne prevelika probirljivost u ishrani i nezi.
mire90
mire90

Posts : 13
Join date : 2012-02-24
Age : 28
Location : Brcko

View user profile http://papige-brcko.webs.com/

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum