Gallery


Rozenkolis (Agapornis Roseicollis) Empty
IZLOŽBA PTICA BANJA LUKA
Izložba ptica u Banja Luci (Mejdan) Održaće se 28.11.2012
Latest topics
» hartz roler kanarinci
Rozenkolis (Agapornis Roseicollis) EmptySat Jan 03, 2015 11:38 am by aussieroller

» Pozdrav iz Novog Sada
Rozenkolis (Agapornis Roseicollis) EmptySat Jan 03, 2015 11:34 am by aussieroller

» PJEV STIGLICA
Rozenkolis (Agapornis Roseicollis) EmptyWed May 14, 2014 5:12 pm by Laba

» Pozdrav Narode :)
Rozenkolis (Agapornis Roseicollis) EmptyTue Nov 26, 2013 7:57 pm by vuk

» Pozdrav svima,HITNO potrebni malinoi iz BL
Rozenkolis (Agapornis Roseicollis) EmptyTue Nov 19, 2013 10:00 pm by Admin

»  CORYDORAS TRILINEATUS
Rozenkolis (Agapornis Roseicollis) EmptyTue Mar 19, 2013 7:08 pm by elez70

»  KSIFOFORUS
Rozenkolis (Agapornis Roseicollis) EmptyTue Mar 19, 2013 7:06 pm by elez70

»  ZLATNI SIRIJSKI HRČAK
Rozenkolis (Agapornis Roseicollis) EmptyTue Mar 19, 2013 7:00 pm by elez70

» Rozenkolis (Agapornis Roseicollis)
Rozenkolis (Agapornis Roseicollis) EmptySun Mar 17, 2013 11:10 am by Parrotworld

PET SHOP
PET SHOP

USTEDA HRANE 50%
usteda hrane

add me fast
Rozenkolis (Agapornis Roseicollis) Amf_300x250

Rozenkolis (Agapornis Roseicollis)

Go down

Rozenkolis (Agapornis Roseicollis) Empty Rozenkolis (Agapornis Roseicollis)

Post  Parrotworld on Sun Mar 17, 2013 11:09 am

ROZENKOLIS
(Agapornis Roseicollis)

Ova vrsta papagaja se nalazi u rodu “Psittacidae”, a pripada porodici ''Agapornisa''. Naseljavaju jugo-zapadnu Afriku i to prostore Namibije i Botsvane. Ovu pticu je prvi put opisao poznati ornitolog Viellota 1818. godine. U Evropu je uvezen 1860, a odgojen u Berlinskom zoološkom vrtu 1869. godine.

Rozenkolis je veličine 16 - 18 cm. Celo lice, čelo, grlo i deo grudi je crven, a ova boja je najizrazitija na celu. Kljun žut a oči tamno braon. Teme, potiljak, zadnji deo vrata, ledja i spoljni deo krila su zeleni kao trava, a grudi, trbuh i unutrašnji deo krila su žućkasto zeleni. U prirodi živi uglavnom u blizini većih pustinja, ali uz obaveznu blizinu vode koja mu je neophodna u periodu odhranjivanja mladih i pravljenju gnezda, za koje koristi šupljine-duplje trulog drveća ili panjeva. Žive u jatima koja uglavnom sačinjava 12 jedinki, ali ne tako retko broj jedinki može da bude i znatno viši. Jednom oformljen par ostaje vezan do kraja života! Ovo isto važi i za njihove srodnike Fišere, Personate i zbog toga se nazivaju i ''Ljubavni papagaji''. Hrane se raznim semenjem, najčešće semenkama akacije, bobicama, voćem i povrćem, a veliki su ljubimci insekata i crvića.Period parenja je od marta do maja,kada oba roditelja na specifičan način cepkaju ljuspice drveća dužine do 10cm zabadajući ih u perije iznad repa i leđa, da bi ih po unošenju u duplju-gnezdo vadili i od njega formirali sferno gnezdo u kome će ženka položiti 4-6 belih jaja veličine 24x17mm. Period inkubacije traje od 21 do 23 dana, a mladi po izleganju ostaju u gnezdu 5-6 nedelja do potpunog operjavanja i pod starateljstvom roditelja su još oko 15 dana, posle čega napuštaju roditelje i formiraju nove zajednice. Polno su zreli posle 8 meseci.

Kod razmnožavanja, najbolji rezultati se ostvaruju u prostranim volijerama. Pored toga svakom paru treba obezbediti bar jedno gnezdo. To je ustvari kućica od dasaka sa unutrasnjim dimenzijama 18x18x25 cm. Najbolje je koristiti konstrukcije sa pokretnom gornjom stranom kako bi proces gneždjenja mogao da se prati, a gnezdo redovno cisti. Prečnik otvora na kućici je 5 cm. Kao materijal za gradnju gnezda treba im obezbediti tanke grančice lipe, breze i vrbe. Sa njih ptice gule koru, od koje u unutrašnjosti formiraju pravo gnezdo nalik na vrapčije. Unutrašnja strana gnezda je uvek obložena sveže zelenim komadima biljaka, što verovatno obezbedjuje potrebnu vlažnost.

Mlade hrane oba roditelja, ženka u početnoj, a mužjak u završnjoj fazi. U procesu gneždjenja pored zrnaste, rozenkolisima treba obezbediti kašastu masu od kuvanih jaja, keksa, griza. Boja mladih je mutnija. Tek nakon prvog mitarenja u uzrastu od 6 - 8 meseci, mladi dobijaju izgled odraslih ptica.

Još jedna karakteristika vezana za sve papagaje iz porodice ''Agapornisa'' je ta što se vizuelno ne može ustanoviti pol jer su mužjaci i ženke iste konstrukcije i koloritnosti, pa razliku u polovima mogu da odrede samo iskusni odgajivači prepipavajući rastojanje karličnih kostiju i rastojanje od karlice do grudne kosti, mada i to nije uvek stopostotno zagarantovano.

Hrane se semenjem prosa, ovsa, suncokreta, konoplje, američkog sirka, svetlog semena i kanarinskom hranom, a mladim pticama treba davati mešavinu jaja, keksa i maka.Takođe, ne smemo isključiti jabuke, spanać, šargarepu, list sa grančicom peršuna, dršku sa semenom neljute paprike, krastavac sa ljuskom, i obavezno dodavati minerale u čvrstom-granulastom stanju, kao i vitaminski kompleks koji se stavlja u vodu, a sve u cilju zdravlja, snage,živahnosti i potpune koloritnosti ptice.

Parrotworld

Posts : 3
Join date : 2013-03-17

View user profile http://parrotworld.nice-board.com

Back to top Go down

Rozenkolis (Agapornis Roseicollis) Empty Re: Rozenkolis (Agapornis Roseicollis)

Post  Parrotworld on Sun Mar 17, 2013 11:10 am

Sve sto vas zanima u vezi ovih ptica, pitajte Wink uskoro cu staviti slike mojih ptica Very Happy

Parrotworld

Posts : 3
Join date : 2013-03-17

View user profile http://parrotworld.nice-board.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum