Gallery


TALASASTI PAPAGAJ – TIGRICA (Melopsittacus undulatus) Empty
IZLOŽBA PTICA BANJA LUKA
Izložba ptica u Banja Luci (Mejdan) Održaće se 28.11.2012
Latest topics
» hartz roler kanarinci
TALASASTI PAPAGAJ – TIGRICA (Melopsittacus undulatus) EmptySat Jan 03, 2015 11:38 am by aussieroller

» Pozdrav iz Novog Sada
TALASASTI PAPAGAJ – TIGRICA (Melopsittacus undulatus) EmptySat Jan 03, 2015 11:34 am by aussieroller

» PJEV STIGLICA
TALASASTI PAPAGAJ – TIGRICA (Melopsittacus undulatus) EmptyWed May 14, 2014 5:12 pm by Laba

» Pozdrav Narode :)
TALASASTI PAPAGAJ – TIGRICA (Melopsittacus undulatus) EmptyTue Nov 26, 2013 7:57 pm by vuk

» Pozdrav svima,HITNO potrebni malinoi iz BL
TALASASTI PAPAGAJ – TIGRICA (Melopsittacus undulatus) EmptyTue Nov 19, 2013 10:00 pm by Admin

»  CORYDORAS TRILINEATUS
TALASASTI PAPAGAJ – TIGRICA (Melopsittacus undulatus) EmptyTue Mar 19, 2013 7:08 pm by elez70

»  KSIFOFORUS
TALASASTI PAPAGAJ – TIGRICA (Melopsittacus undulatus) EmptyTue Mar 19, 2013 7:06 pm by elez70

»  ZLATNI SIRIJSKI HRČAK
TALASASTI PAPAGAJ – TIGRICA (Melopsittacus undulatus) EmptyTue Mar 19, 2013 7:00 pm by elez70

» Rozenkolis (Agapornis Roseicollis)
TALASASTI PAPAGAJ – TIGRICA (Melopsittacus undulatus) EmptySun Mar 17, 2013 11:10 am by Parrotworld

PET SHOP
PET SHOP

USTEDA HRANE 50%
usteda hrane

add me fast
TALASASTI PAPAGAJ – TIGRICA (Melopsittacus undulatus) Amf_300x250

TALASASTI PAPAGAJ – TIGRICA (Melopsittacus undulatus)

Go down

TALASASTI PAPAGAJ – TIGRICA (Melopsittacus undulatus) Empty TALASASTI PAPAGAJ – TIGRICA (Melopsittacus undulatus)

Post  mire90 on Fri Feb 24, 2012 9:29 am

Ovo je jedna od najpoznatijih i najrasprojtranjenije čuvanih papagaja kao kućnih ljubimaca, kako kod nas, tako i širom Evrope, pa i sveta. Postojbina ove vrste je skoro čitava Australija, izuzev obalskih zona. Gnezde se u dupljam drveća i to u jatima, iz čega se vidi da je reč kolektivnoj vrsti papagaja. Njihova osnovna – prirodna boja je zelena sa žućkastom glavom i sa po tri crna pera u obliku minđušica sa svake strane vrata, a krila su prošarana crnim prugama, po kojima je ova ptica i dobila ime, asocirajući na šare tigra, dok je rep plavičasto zelen. Dužina joj dostiže i do 19 cm. U dugotrajnim periodima suše, koji nisu retki za Australiju, migriraju u velikim jatima, do kišovitih predela, gde odmah počinju sa gneždjenjem, a napuštaju okolinu po izleganju mladih. Ženke snesu 5-7 nekada i do 10 belih jaja veličine 9 x 15 mm. Pošto snese drugo jaje, počinje da leži na njima, s tim što jaja snosi svaki drugi dan. Period inkubacije traje od 18-21 dana, a mladi po izleganju ostaju u gnezdu 4-5 nedelja. Dve nedelje nakon izletanja iz gnezda, a to je period u kome uče od roditelja da se sami hrane i usavršavju letenje, mladi su osposobljeni za nezavisan život, pa napuštaju roditelje.
Kada je reč o tigrici, onda je to papagaj koji se veoma dobro odgaja u zatočeništvu. Naučno ju je još 1805 god. Opisao izvesni G-din. Shaw, ali je postala poznata zahvaljujući G-dinu. John Gold, koji ih je prvi doneo u Englesku 1840 godine. Od tada, pa sledećih 10-tak god. masovno je izvožena iz Australije pa je australijska vlada bila prinuđena dekretom da zabrani dalji izlov i izvoz.
Za buduće odgajivače ovih veoma lepih i dinamičnih papagaja, moj savet je, da treba napraviti volijeru dužine 2m, širine 1,5m i visine 2m, što je dovoljno za uspešno parenje 10 parova papagaja. Važno je napomenuti da je preporučljivio da uvek bude jedan mužjak više nego ženki, što uglavom garantuje veći broj mladih ptica i bolje starateljstvo roditelja. Kućica za parenje treba da budu napravljene od daske ili debele šper-ploče, veličine 20 x 15cm u bazi i visine 20cm, sa otvorom od 6cm u prečniku. Dijagonalno od ulaznog otvora na podu treba napraviti udubljenje prečnika 6-7cm i dubine 1cm u koje će ženka položiti jaja i ležati na njima.

Što se ishrane tiče, tigrice su veoma zahvalne i nezahtevne ptice, jer im je ista jednostavna: seme prosa, ovsa, muhara, kanarinsko seme, svetlo seme, a što se tiče voća i povrća, treba im davati jabuke, šargarepu, spanać, lišće maslačka ili trave mišovke.
Ako se ovaj papagaj kao kućni ljubimac drži pojedinačno u kavezu, onda se on uz malo strpljenja može naučiti da opnaša priličan broj reči i to veoma čisto i razgovetno, uz obavezno puštanje iz kaveza, što će mu omogućiti da veći deo dana provede na vašem ramenu ili glavi, što svako od nas i očekuje od kućnog ljubimca.

Pored zelenih, što im je osnovna, prirodna boja, genetski su izvedene prvo žute (lutino), plave, bele (albino), kao i mešavine svih ovih boja, što ih svrstava u najšarolikije papagaje. Mužjaci se razlikuju od ženki po boji nosa (voštanice) tako što je ta boja kod njih plava, a kod ženki bela, žuta, braon, a najčešće boje mesa. To pravilo je isključeno kod čisto belih i žutih jedinki, jer je kod njih boja voštanice ista - boje mesa, a jedina razlika je što je kod mužjaka voštanica lakirana, dok je kod ženki matirana, Što se tiče veoma mladih papagaja bez obzira na boju pol nije moguće odrediti jer je njihova voštanica rumenkasta.
mire90
mire90

Posts : 13
Join date : 2012-02-24
Age : 28
Location : Brcko

View user profile http://papige-brcko.webs.com/

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum